Klemskader er nummer fem på listen av vanligste arbeidsulykker, ifølge Statistisk Sentralbyrå´s oversikt for perioden 2015-2017.

Å klemme seg i kontorskuffa er nok ikke det verste, men å kile hånda i en drivtrommel er noe verre. I vår bransje er risikobildet et helt annet, og tiltakene i forkant desto viktigere.

Typiske klemfarer i pukkverk

Noen type maskiner og utstyr i pukkverk har større risiko for klemskader enn andre. Roterende utstyr er noe av det farligste, og derfor har det omfattende Maskindirektivet klare regler på tildekking av fastmontert roterende utstyr. 

Noen viktige steder å sjekke for klemfare i pukkverk:

  • Har du deksel på alle reimer?
  • Har du gitter langs sidene på transportbånd? 
  • Beskyttelsesdeksel over driv- og vendetrommel?
  • Har du beskyttelse rundt fjørene på sikt?
  • God skilting og fokus ved bruk av jekk og taljer?

Tenk kun på klemskader

“Påført voldsskade” ligger på fjerde plass på lista til SSB. Først av alt: ikke deng lærlingen når han har rotet vekk både 17, 19 og 24 tommers fastnøkkel.

I tillegg har du fallskader, kutt/stikk av spiss gjenstand og så videre. Det mest effektive er å ta en ting av gangen. Hvis du prøver å finne alle feil samtidig, og utbedre alt som kan utbedres på en gang blir det ikke gjort noe. 

Gitter langs siden av transportbånd har mest sannsynlig forebygget mange klemskader.

Fiks det som går på klemskader, så kan du gå over på fallsikring og alt det andre etterhvert. Også håper jeg du kan hoppe fint over voldsskader uten mer ettersyn.

Se hvordan Franzefoss jobber med HMS:
De store fordelene ved å ha HMS sentralt i driften av pukkverk

Viktig runde i verket

Det første du bør gjøre er å sette av en time, og ta med en gjeng fra ulike nivåer i bedriften på en runde i verket. Ta med driftssjef, operatører, vedlikeholdsleder ut i verket og kartlegg.

Se over dekselet rundt alt roterende utstyr; som drivtrommel, vendetrommel, etc.

Det holder kanskje med 3-4 stk på runden, hvis det blir for mange folk sklir det fort ut. Alle som er med på runden må få muligheten til å delta aktivt, ellers er det lett å miste fokus og begynne å prate om andre ting. 

Sett av litt tid, ta en konkret runde og hold fokus på kun klemskader. 

Involver de utenom runden

Det andre du bør gjøre er å sette av enda litt mer tid til alles innspill. Ja, vi vet at tid er penger, og den daglige driften er viktig, men å ta vare på ansatte er viktigere. Og sykemeldinger er dyre de også.

Selvfølgelig må tiden du bruker stå i stil til driften. Har du 3-4 mann på noen mobilknusere, holder det kanskje med et kvarter etter kaféen og spørre: «Hvor er det lette å klemme seg?»

Les også:
Slik får du mer penger til nytt utstyr i pukkverk


På et større stasjonært anlegg har dere sikkert rutiner fra før. Jeg mener det viktigste er å dele HMS arbeidet opp i bolker, og inkludere alle nivåer i organisasjonen. Alle får komme med innspill om ett tema om gangen.

Hva med å bruke Januar på kun klemskader?

Hvem gjør hva?

Etter at alle klemfarer i pukkverket er funnet og notert kommer den virkelige jobben: Å gjøre noe med det.

Lag en liste over alle aktuelle punkter:

  • Hvem skal bestille deler som trengs?
  • Hvem skal montere gitter rundt roterende utstyr?
  • Hvem skal henge opp skilt på verksted?
  • Hvem skal rydde regelmessig på lageret?

Dette er muligens det aller viktigste punktet: å lage en konkret plan på hvem som har ansvar for å utføre de ulike tiltakene.

Trenger du nytt utstyr for å unngå skader?
Da kan du laste ned dette regnearket som kartlegger tapt kost og hjelper deg å overbevise ledelsen. Legg inn kosten av sykemeldinger, og se hvordan regnestykket blir da.