I 2020 har WIMA, den tyske produsenten av siktemaskiner og annet utstyr for å prosessere steinmaterialer, laget mer enn 120 siktemaskiner. 8 av dem går til Norge.

Allerede i midten av Januar, har tyske WIMA en solid ordrereserve som fyller opp kapasiteten for halve året. Ordrene kommer fra partnere i hele Europa.

  – Selv om vi er representert i mange land, går opp i mot 10% av ordrene vår til Norge. Nordic Bulk er vår største partner, utenom det vi selger her hjemme i Tyskland, sier Stephan Rössler, salgsrepresentant i WIMA.

Både ordrereserve og produksjonshall er full av sikter klar til utsending over hele Europa.

Spesialtilpasning i fokus

Olav Gilje, teknisk support i Nordic Bulk mener at fleksibiliteten til WIMA er en stor styrke, og henviser til flere sikter som de har produsert til Forsand Sandkompani.

Vi kjører cirka 2000 timer i året på den sikta, og dette er første gang vi skifter en duk i toppdekket.

Ole Anton Bertinussen, avdelingsansvarlig på Gunnar Holth avd. Sortland

Av totalt fem WIMA sikter levert til Forsand sandkompani, er tre stykker skreddersydd. I de tilfellene det ikke er plass til å få inn større sikt, har Gilje målt opp festene på den sikta som skulle byttes og sendt detaljene til WIMA; slik har de fått samme dimensjon uten at det går på bekostning med kapasitet.

Tredekket sikt som WIMA spesialdesignet til Veidekke Industri sitt pukkverk på Ottersbo.


  – I mange tilfeller går det å tilpasse sikta til gamle fester, men det er kun hvis produksjonen tillater det, sier Gilje og presiserer at sikteflaten må være opp til 30% større for å få samme kapasitet når man bytter fra tradisjonell sikteduk i stål, og modulbaserte sikteduker i PU.

Gilje mener at noen kunder som har oppgradert til moderne sikt fra WIMA har gått fra å skifte tradisjonell sikteduk av stål annenhver måned, til å skifte sikteduk en gang annenhvert år med modulduk laget av PU. 

Les også:
Reparasjon av Transportbånd: Slik limer du revne

Sparer penger med sikteduk av PU

Ole Anton Bertiniussen, daglig leder i Gunnar Holth avd Sortland er en av de. Da jeg ringer og spør om sikta vi leverte, svarer han:

   – Vet du hva, nå har vi faktisk kjørt hull i en av siktedukene der. Det tok 8000 timer.

På selve sikta er han mest fornøyd med at sikta går stille. Han poengterer at det er lite vibrasjoner som genereres til resten av anlegget.

  – Det er ingen rekkverk og gangbaner som skjelver og vibrerer. ikke noe som klakker og slår. Det er ingen tvil om hva vi skal ha neste gang vi trenger en sikt: Det blir WIMA.

Mens vi prater klikker han seg inn på historikk som han har tilgjengelig på datamaskinen, og sier:

– Det er 4 år siden vi satte oipp den sikta ja. Vi kjører cirka 2000 timer i året på den sikta, og dette er første gang vi skifter en duk i toppdekket.

Videre opplyser han at den gamle siktemaskinen måtte stoppes omtrent hver tredje uke. Da måtte siktdukene skiftes.

– Ståldukene ser jeg holdt i 160-170 timer. Moduldukene av polyurethane holder i 8000 timer. Den forskjellen tror jeg vi sier oss fornøyd med, avslutter han.