Masser fra knust stein og mineraler, har ein lei tendens til å klistre seg på transportbånd, spesielt hvis de er klebrige grunnet nedbør. Hvis du da ikke har fungerende skraper, taper du mye på søl.

Ikke bare taper du penger på svinn av salgbar masse, men du må også betale for å fjerne det. Virker litt som en tap/tap situasjon, gjør det ikke?

Slipp ekstraarbeid med skraper

Når finstoff havner på bakken under transportbåndet, vil det bli kontaminert av røtter, vann, småstein, og lignende. Da mister den all sin salgbare verdi, og blir en byrde som må fjernes.

Hvor stor byrde dette skal være kan du selv påvirke. Ved å velge en god forskrape og finskrape er det store besparelser ute og går.

Skrapen gjør akkurat det som navnet tilsier; skraper vekk stoff som har klebet seg til båndet. Dette for å unngå at det følger med på returbåndet og blir et problem man må bruke ressurser på å fjerne.

La oss se på akkurat hvor mye en skrape kan spare deg.

Et ekte eksempel

Vi har tatt utgangspunkt i et ekte eksempel. Et verk som vår kjære Olav «Professor Pukk» Gilje jobbet i, hadde 20 transportbånd og 0 skraper.

Hver måned fjernet og deponerte de 10 tippbil-lass med søl, som potensielt kunne blitt solgt. Tippbilen hadde kapasitet på 15 tonn.

Ellers måtte vår stakkars professor –før han ble skolert professor vel og merke– spa og spyle og slite med å få dette ut fra under transportbåndet. Det tok han en time å fjerne ett tonn søl.


Hva koster alt dette?
Scroll videre… det er langt dyrere enn de fleste tror.

LES OGSÅ:

Unngå at transportbånd går skjevt i 10 enkle steg

Ved å investere i en god forskape og finskrape kan du unngå spillmateriale.

Du kan faktisk benytte 75 000 kroner i arbeidskost per måned til å forbedre andre deler av driften. I tillegg kan du potensielt selge massen og tjene opp mot 18 000 kroner. Dette er tall for kun én måned, så det er ikke lommerusk vi snakker om.


Blir det virkelig så mye?

Scroll videre…

Og litt videre… for å se hva du slipper å bruke tid og penger på…

Hvis du har skrape men likevel har søl, er den mest sannsynlig ikke montert eller vedlikeholdt riktig.


Fire vedlikeholdstips til skrape

  1. Løsne skrape og dunk av masse som har bygget seg opp på hardmetallet som ligger mot båndet. Det er metallet som gjør den beste skrapejobben.
  2. Se at skrapen ligger jevnt inntil hele båndet. Dersom noen skrapesegment ikke ligger inntil båndet må de byttes. 
  3. Påse at alle skrapesegment har hardmetall. Dersom tuppen har falt av må du bytte skrapesegment.
  4. Påse at skrapen er spent opp slik at den ligger godt inntil transportbåndet. Dersom det er mellomrom eller slark kan dette tyde på at hele skrapen er montert feil og må justeres.

Hvordan montere riktig

Er du usikker på om din skrape er montert riktig? Klikk under for å laste ned en gratis monteringsanvisning.

NB: denne anvisningen er spesifikt designet for Nordic forskrape, men har flere generelle retningslinjer som også kan brukes på en del andre skraper.