En gang i blant treffer jeg vanlige folk. Folk som jeg ikke har truffet før. Folk som lurer på hva jeg driver med. Folk som spør: «Pukk? Er det noe interessant med det?»

Ofte svarer jeg, «Vasking av pukk». Delvis fordi jeg er fascinert av teknologien og mulighetene den gir, og delvis for å se ansiktsuttrykket deres når jeg sier, «Vasking av pukk». For hvem i all verden vasker pukk?

Tjen penger i begge ender med vaskeanlegg i pukkverk

I de fleste tilfeller bruker bedrifter penger på å skaffe varer, for så å selge det igjen med profitt. Det gjelder også de som driver med bergverk: Sprenge fjell, knuse ned (utgift), selge som pukk, sand, singel, grus (inntekt).

Utgift, inntekt. – Utgift, inntekt. Og sånn går nu dagan.

Hva om inntjeningen heller kan se slik ut:
Inntekt, utgift, inntekt. – Inntekt, utgift, inntekt.

Med vaskeanlegg i pukkverk kan den det. Du kan legge på et ekstra ledd med inntekt.

Først tar du betalt for at entreprenører deponerer byggeråstoff hos deg. Etter noen runder i vaskeanlegg kan du selge det igjen.

Jeg har selv opplevd at folk har sett på meg med store øyne, og sagt, «Seriøst? De tar betalt to ganger for samme materialet?»

Velde Pukk har Europas største gjenvinningsanlegg for byggeråstoff. I Norge har de vært pionérer på gjenvinning.

Hent mer ut av ressursene dine

Når du har brukt en haug med penger på å sprenge fjellet, for så å frakte det fra bruddet og knuse det ned til mindre fraksjoner, da ønsker du selvfølgelig å få mest mulig ut av den.

Les også: Hvor stort er egentlig potensialet i gjenvinningstasjoner for pukkverk?

Da er det frustrerende når store verdier blir til støv. 0-stoff har vært et problem i alle år. Med vaskeanlegg kan du bruke finstoffet, og få et salgbart produkt ut av det som tidligere ble liggende.

Utnytt overskuddsmasse

Hvis du har produsert i årevis på samme sted uten et vaskeanlegg, har du mest sannsynlig tonnevis på tonnevis med masse som ligger uten å bli brukt og stemplet som verdiløst. Sannheten er at disse haugene er fulle av verdifulle fraksjoner.

Med vasking kan du mest sannsynlig foredle haugene, og ende opp med betongtilslag og asfalttilslag.

Vaskeanlegg i pukkverk for betong og asfalt
Noen av våre kunder har vasket ut 0-2mm og 4-6mm fraksjoner fra et enormt overskuddslager. Tidligere var det ansett som ubrukelig overskuddsmasse.

Bruk mindre diesel

Reduksjon av klimagasser er viktig, spesielt når det går i hånd i hånd med god økonomi.

Byggesteiner fraktes i gjennomsnitt 18,6 km fra steinbrudd til byggeplass, ifølge offentlige undersøkelser. Hvis en tippbil går fullastet begge veier til enhver tid, kan den kjøre fullastet med verdifull masse omtrent 88 prosent av arbeidsdagen. Med vaskeanlegg i pukkverk går effektiviteten på hver tippbil opp, og prisen per produsert tonn går ned.

Per tippbil blir det:

  • 37 prosent mindre CO2-utslipp
  • 12 937 mindre liter diesel i året
  • 647 000 kr mindre utgifter i året
alt tekst

Dette er tall for kun én tippbil – hvis den kjører med full last begge veier.

Det er kanskje ikke realistisk at en tippbil alltid er fullastet, hver eneste dag i løpet av et arbeidsår, men dette regnestykket viser potensialet. Men hvis en tippbil kun kjører fullastet begge veier annenhver dag, blir det fortsatt et heftig regnestykke.

Med vaskeanlegg i pukkverk kan en lastebil kjøre med last til og fra pukkverket
Dette er en test

Resirkuler materiale

Ikke alle er enig i klimafokuset. Mens mange mener klima er uhyre viktig, mener andre at det er et hysteri hinsides alt. Det er helt greit å mene at miljøfokuset er overdrevet, men det er vanskelig å krangle med resirkulering.

Hvorfor skal vi deponere verdifulle ressurser, når vi kan bruke det på ny?

I masse fra utgravde tomter, knust asfalt, betongrester og tunellmasse finnes det byggeråstoff som vi kan bruke. Å resirkulerer byggeråstoff minsker behovet for å åpne nye uttak og deponi. Å bruke masser på ny er utelukkende bra.

  • Dette er en liste
  • asdasdasd

Last ned gratis regneark:
For å hjelpe deg med å få mer penger til nytt utstyr, har vi laget et regneark. Du kan bruke det til å dokumentere utgifter, og begrunne hvorfor det er lønnsomt å investere i nytt utstyr. F.eks. vaskeanlegg i pukkverk.