Først av alt: Hvis du har en dyktig sjåfør i hjullasteren, dumperen eller gravemaskinen, la han gå først i køen på lunsjen, spander på han ved neste lønningspils, eller gi han en klem. Han er verdt det.

Hvorfor det?

1. Han hindrer negative ringvirkninger i hele produksjonen

Det er ofte slurv med boremønster og -kronen på sprengningsjobber. Da vil alt finstoffet bli liggende som en kjegle i midten, mens det grove materialet siger ut på sidene.

En sjåfør med skills vet dette og kompenserer ved å mikse lasten. Han henter masse ulike steder og sørger for en jevn miks av fint og grovt material, store og små steiner i hver last. Slik legger han grunnlaget for optimal flyt i hele knuse- og sikteprosessen ettersom ett lass med fint og ett lass med grovt vil gjøre hele produksjonen ujevn.

For flere saker som denne, meld deg på nyhetsbrevet nå:
25 år med kunnskap rett i innboksen

2. Han skåner materen

Materen er ikke bygget for å svive på tomgang. Hvis den går tomt får den mye slag når ny stein blir tippet, det stresser stålet, den bøyer seg og går i stykker på kort tid.

En sjåfør med oversikt tipper ny last før materen tømmes helt. Da får du mye lenger levetid på materen. Penger spart.

3. Han sparer deg for rengjøring

Sjåføren med kunnskap om sprengt fjell kikker opp på himmelen i ny og ne. Hvis det pøsregner, så vet han at massen nederst ligger i en dam med vann. Dermed tar han ikke masse som ligger helt ned på bakken.

Han vet nemlig at vann får finstoffet i massen til å klebe seg, og han vet at dette ender som seigt graps som gir groing i sikteduker, nedløp som tetter seg, og masse som bygger seg opp på ruller og tromler. Med andre ord; alle dere andre slipper å ligge med hodet først i nedløp og sikter på rengjøringsoppdrag en gang i uka for å sikre god produksjon.

Les også:
De vanligste flaskehalsene i pukkverk: Slik fikser du dem

4. Han gjør verket lønnsomt

Produksjonskostnaden økes med 5 kr per tonn, for hver gang en dieseldreven maskin brukes til å laste masse. 

Enda dyrere blir det hvis sjåføren tror han er Petter Solberg som prøver å gjøre comeback i World Rally Cup. Hvis han attpåtil ikke planlegger kjøringen, og kun har med seg lass i én retning, for så å kjøre tomt tilbake går prisen opp enda ett hakk. En sjåfør med oversikt gjør ikke noen av delene.

Mange forstår ikke hvor viktig jobben til sjåfører er. Dette gjelder ofte sjåførene selv.

Olav Gilje, teknisk support i Nordic Bulk

5. Skaper bedre kundeforhold

Punktlighet er spesielt viktig ved lasting på bil. Ofte skal det lastes på flere biler rett etter hverandre, og bilene kan ha et stramt tidsskjema for videre transport. En flink sjåfør vet hvor lang tid ting tar og unngår at bilene venter.

God rundetid for lastebiler inne på anlegget ditt er et stort konkurransefortrinn, som gjør at du ikke mister kunder.

Les mer rundetid og bedre kundeforhold her:
Slik knuser du konkurrentene i et presset marked

Husk sjåførenes dag

I motsetning til det mange tror, er ikke sjåførens jobb bare å laste og tippe stein. Jobben er å ha kunnskap om helheten i et anlegg og laste/tippe i forhold til det. Alt i alt hindrer en dyktig sjåfør en haug med vedlikehold og sparer eierne for en enda større haug med penger. 

Vi vil derfor minne alle om sjåførenes dag. I følge skyss.no er den 18. mars sjåførenes internasjonale dag. Det er lenge til, så notér det i kalenderen, vis litt respekt for sjåførene i ditt verk og kjøp en en kake til han/hun/de. 

Andre ting som skjer den 18. mars: Aruba har flagg-dag, hvis du lurte på det… 

P.S:
Hvis du vil bli minnet på Sjåførenes dag, den 18. mars i 2020: meld deg på nyhetsbrevet under, så sender vi en påminnelse da.

Link for å melde seg på nordic bulk sitt nyhetsbrev