– Vi har et transportproblem idag. Folk prater seriøst om flyvende biler i fremtiden, hvorfor ikke bygge skikkelig infrastruktur nedover?

Forretningsmannen Elon Musk er kjent for å gå inn i nye bransjer og gjøre banebrytende fremskritt. Da Tesla ble lansert gjorde den kvantesprang i bilindustrien, og med selskapet Space X har han bevist hvordan kostnadene med romfart kan reduseres med revolusjonerende teknologi.

Nå planlegger han å forbedre teknologien til tunnelboring.

Nesten hver storby i verden har transportproblemer

– I dag bruker vi i stor grad transportruter på bakkeplan, der alle ønsker å reise til og fra jobb på ett plan, på omtrent samme tid. Det er todimensjonalt. Bostedene og arbeidsplassene våre bygges lag på lag oppover eller nedover, hvorfor kan vi ikke bygge transportrutene slik også? spør Musk på en pressekonferanse for hans ferskeste store prosjekt.

Visjonen til Musk

Slik blir tunnelsystemet

Mens mange teknologibedrifter arbeider med flyvende biler, mener Elon Musk at løsningen er et nettverk med tunneler i stedet for gater. De første testturene har allerede blitt utført.

Dermed startet han The Boring Company, som han mener har store utfordringer i vente. Hvis de skal gjøre tunnelboring effektivt og lønnsomt må dagens hastighet tidobles. Videre forklarer han hvordan de skal løse det.

Snegle som maskot

Verdens raskeste tunnelboremaskin i dag borer ti ganger tregere enn en snegle. Musk har utfordret selskapet til å hvertfall slå en snegle, og viser stolt fram maskoten deres “Gary the snail”.

Gary the snail
The Boring Company sin maskot “Gary the snail”. Målet er å bore tuneller like raskt som snegla beveger seg: 10 ganger raskere enn vanlig tunellboring.

Han mener kontinuerlig boring er en av de viktige kodene å knekke. I dag tar det mest tid å sette inn segmenter med forsterkende bærestruktur som forhindrer tunnelen i å rase.

– Å sette seg inn i disse segmentene stjeler mer tid enn selve boringen. Om vi kunne gjort det samtidig ville dette punktet alene tredoble farten. Dette er en krevende faktor, men vi arbeider allerede med en løsning som ser ut til å kunne fungere, sier han.

Meld deg på vårt nyhetsbrev:
25 år med kunnskap rett i innboksen

Bruker verdens beste romfartsingeniører

– I USA er det tilnærmet ingen forskning og utvikling på tunnelboring, alt skjer i Kina eller Japan. Heldigvis kan vi bruke hodene til flere av verdens dyktigste romfartsingeniører som jobber i Space X. Deres første spørsmål var: hvorfor har ingen gjort dette før?

I løpet av den første uken hadde ingeniørene som er vant til å jobbe med verdens mest avanserte teknologi kommet opp med løsninger som effektiviserte driften.

Ett av dem er så banalt som møtepunkt i tunellen, slike som vi har brukt på smale norske riksveier i flere tiår.

Møtepunkt i tunnell
I følge Elon Musk skal noen av verdens dyktigste romfartsingeniører klare å knekke koden på hvordan de skal bore kontinuerlig, uten å stanse en eneste gang.

– Den nest største utfordringen for å bore raskt er å få jorda ut, flytte den raskt fra A til B. Frem til nå har ett tog kjørt frem og tilbake på samme skinne. Å bygge to skinner så tog kan kjøre frem og tilbake er plasskrevende og dyrt, så vi laget en simpel forbikjøringslomme, forklarer han.

Neste steg var å få opp hastigheten og kutte kostnader på driften av togene. Her henter han teknologi fra Tesla.

Bruker motor og batteri fra Tesla

– Vi er nødt til å gjøre alle aspekter med boring elektriske. Alle andre tuneller på den skalaen vi borer bruker dieseltog, det er en ufattelig dårlig idé ettersom det frigir farlige og giftige avgasser som fanges i tunellen.

Han forklarer videre hvor tidkrevende det er å legge ut milevis med høyspentledninger. Det skal vi bytte med digre batteripakker, som henter batteriteknologi fra Tesla.

De har konstruert verdens største batteridrevne elektriske tog til å frakte ut jord. Det drives av to Tesla-motorer og en batteripakke. Over 1,1 tonn masse dratt av kun to elektriske motorer fra en Tesla Model 3 og en batteripakke, sier han med et smil.

Batteridrevet elektrisk tog
Batteridrevet elektrisk tog som frakter ut masse underveis i boreoperasjonen. Det drives av to motorer og en batteripakke fra Tesla Model 3.

– Med dieseldrevne tog var vi helt avhengige av digre ventilasjonsrør, som tar tid å bygge og koster å drive. Med batteridrevet tog er den overflødig, sier han og tar en pause. Det ser ut som om han konkluderer før han fortsetter:

– Batteridrevet transport er den eneste logiske løsningen.

Les også:
Er dette byggebransjens mest undervurderte maskin?

Støper betongelement ved tunellåpningen

Han belyser også et annet stort fremskritt; å bygge bærende struktur på stedet. Ved å bruke jorda de graver ut, støper selskapet betongelementer rett ved tunnelåpningen.

Illustrasjon av betongelementer
Noen av betongelementene som ble støpt utenfor inngangen til tunellen, lagt fram for å vises til pressen.

– Dette er en opplagt ting å gjøre, men vi har fortsatt ikke sett et større byggeprosjekt der dette har blitt gjort. Typisk bruker man et konstruksjonsselskap som støper på sine fabrikker milevis fra tunellen, også frakter elementene til stedet de skal brukes, sier han.

– Det er åpenbart mer effektivt å støpe disse elementene rett ved åpningen på tunellen, hevder Musk.

Dette løser også mye av problemet rundt deponi. Massene som ikke brukes direkte i tunellen skal de også kvitte seg med på en fornuftig måte. De skal støpe mursteiner, til det har de startet enda ett selskap.

Noen av fremskrittene til The Boring Company:

  • Tredoble kraften på vanlig boremaskin
  • Bytte slitte segmenter av borekrone uten å stanse boring
  • Batteridrevne tog med forbikjøringslomme
  • Støpe forsterkende betong direkte ved tunellåpning
  • Støpe murstein ved tunellåpning som selges

Selger murstein til under 1 krone per stykk

Det siste av selskapene i porteføljen til Musk tar sirkulærøkonomien på alvor. Selskapet med navnet The Brick Store skal gjenbruke råstoffet fra tunellen. De skal selge murstein som produseres ved å komprimere jorda under høyt trykk, og samtidig spe på litt betong.

– Så enkelt lager vi mursteiner som er klassifisert og godkjent i forhold til de seismiske kravene i den jordskjelvutsatte staten California. De tåler 5000 PSI trykk og er langt sterkere enn en slaggblokk, hevder han.

The Brick Store planlegger å selge mursteinene til 10 amerikanske cent per stk. Med dagens kurs er det under 1 krone per murstein.

The Brick Store
En skisse av ett av områdene der The Brick Store har søkt om løyve til salg. Her vil de selge murstein til under 1 krone per stykk, støpt med masse fra tunellen.

Musk forklarer at 15-20% av kosten til tunnelboring er å få bort massen, og mener at de hadde kuttet kosten drastisk selv om de hadde gitt bort mursteinene gratis, men poengterer også at ringvirkningene har en merverdi.

– For meg gir det ingen mening å kaste byggeråstoff, som kan komme mannen i gata til gode. Med så billig murstein kan vi drive ned kosten på å bygge et hus. Det handler om å løfte blikket og se på prosjektene våre i sammenheng med andre behov i samfunnet, ikke som et isolert byggeprosjekt, forteller han med ivrig stemme.

– Å kutte tid og kost i tunnelboring handler om å forbedre alle de store og små detaljene. Det er vi nødt til å gjøre for å nå målet vårt om å tilby offentlig transport til 1 dollar per tur, slår han fast.

Link for å melde seg på nordic bulk sitt nyhetsbrev