I fjor besøkte Eilertsen kunstgressbaner, idrettshaller, fotballmesser og forbund over hele Europa. Da han ikke fant en god løsning satte han seg på tegnebrettet selv. Nå har han utviklet Turf Cleaner, en maskin som gjenvinner gummigranulat.

Tilbakefører gummigranulat

Sammen med Nordic Bulk har Eilertsen laget en maskin som resirkulerer gummigranulat. Nå kan fotballklubber for første gang samle opp gummikuler og tilføre massen tilbake på banen.

Innovasjonsprosjekt

Teknologi overført fra anleggsbransjen

På samme måte som når trommelsikter skiller jord fra stein til gjenbruk, kan Turf Cleaner skille gummikuler fra snus, stein, løv og annet.

– Jeg modifiserte en maskin laget for å samle løv, men så at gummikulene var blandet med sand, sigarettstumper, stein, snus og annet. Jeg trengte hjelp til å rense massen og kontaktet Nordic Bulk som har høy kompetanse på å håndtere masser som dette, forteller han.

Turf Cleaner, maskinen som hindrer at gummigranulat lekker ut i naturen er den største nyvinningen for norske fotballklubber på mange år.

Knut Eilertsen, vedlikeholdsleder i Kløfta IL og hjernen bak Turf Cleaner

Teknologi tatt fra anleggsbransjen

Jone Kilane Mæland, teknisk sjef i Nordic Bulk har sammen med en industriell partner i Irland jobbet med å få på plass en løsning som kan brukes av norske fotballklubber.

Les også: Er dette byggebransjens mest undervurderte maskin?

– Teknologi som renser jordmasse har vi jobbet med i 25 år, det er fantastisk at samme prinsipp kan bidra til å løse problemet med gummigranulat. Ettersom det gir klubbene bedre økonomi og er et stort miljøproblem, er det riktig for oss å være med på prosjektet, forklarer Mæland som til daglig hjelper steinbrudd, smelteverk og miljøstasjoner med å frakte og rense masser.

MDS trommelsikt i grøft
MDS International har spesialisert seg på trommelsikting. Med hjelp av deres kunnskap har Nordic Bulk og Turf Cleaner Norge brukt teknologien på en ny måte.

Nulltoleranse for søl

Sammen med andre tiltak som rister for overvann utviklet av forskere på NTNU og børstesluser for sko håper Eilertsen at forbedringene vil komme raskt.

– Vi må ha nulltoleranse for søl, mitt mål er 100 prosent gjenvinning av gummikuler. Med løsningene og arbeidet som nå blir lagt ned håper jeg at norske klubber klarer opp mot 95 prosent i løpet av de neste årene, forteller vedlikeholdslederen som er godt kjent for sin dedikasjon og innovative løsninger i Norges fotballforbund.

Knut Eilertsen driver vedlikehold på kunstgressbane med trommelsikt som resirkulerer gummikuler
Knut Eilertsen fra Turf Cleaner Norge støvsuger først gummigranulat, deretter renser han det inn i en trommelsikt på samme måte som MDS trommelsikter skiller jord fra stein.

Eilertsen mener at mengden gummigranulat som går tapt ikke er bærekraftig, både for miljøet og fotballklubbene som må betale for spesialavfall og kjøpe tonnevis ny gummi hvert år.

– Dette har vært et problem lenge, nå har vi endelig funnet en løsning, forteller han entusiastisk.

Fakta om KE Consulting AS:
Utviklet maskinen Turf Cleaner som resirkulerer gummigranulat som kommer for salg i løpet av året. De har konsulenter spesialisert på drift og vedlikehold av kunstgressbaner. Holder kurs og foredrag om vedlikehold av kunstgressbaner over hele landet.

Les mer om Turf Cleaner her.